Kategoriarkiv: programmering

Demotävling

En nyhet för alla som gillar programmering, att göra grafik och musik:

På Retrogathering 2012 kommer vi att hålla en demotävling med följande villkor:

  • Plattform: 8/16-bitars hemdator eller konsol. Några exempel: C64, VIC-20, Amiga 500, ZX Spectrum, MSX, Intellivision, NES, SNES, Sega Master System, Sega Megadrive, Atari 2600, Atari 800, Atari 520/1040ST, Mac Classic 68000, IBM PC/XT 8088 osv. Om du vill medverka men känner dig osäker om din favoritmaskin är inom våra ramar, kontakta oss gärna.
  • Obligatoriskt inslag: Retrogathering-loggan i valfri form, information om datum, tider och plats för RG2012. Vi kommer att tillhandahålla logotypen i originalformat (EPS) för dem som behöver.
  • Max längd: 5 minuter. Vi sätter ingen begränsning i antal kilobyte, men demot ska rymmas på en enhet av vald maskins lagringsmedia (dvs diskett, kassettband eller cartridge).
  • Format för leverans: digital fil, helst också en filminspelning av demot.
  • Deadline för bidrag: söndag 16 söndag 23 september kl. 23:59:59 svensk tid. Skicka färdiga bidrag till demo@retrogathering.se.

De inskickade bidragen kommer att presenteras på hemsidan och länkar till inspelningar spridas via olika kanaler för att öka kännedomen om Retrogathering samt demotävlingen.

Omröstning kommer att ske i samband med Retrogathering, mer exakt information kommer senare.

Spelutveckling förr

Idag omsätter dator- och TV-spel åtskilliga miljoner kronor och nafsar filmbranschen i hälarna, om inte spelen redan gått förbi. Det finns branschorganisationer som samlar nyheter, statistik och länkar till alla aktörer.

För 25-30 år sedan var det förstås annat. Då rådde en pionjäranda, hela konceptet med digitala spel var relativt nytt. Naturligtvis drevs spelmarknaden av företag som gjorde kommersiella produkter av det, men inte i samma grad av licensiering och storskalighet. På den tiden var det vanligt att de flesta spel gjordes av en eller två personer som antingen sålde rättigheterna till en utgivare eller redan från början fått i uppgift att göra ett spel. Exempelvis Jeff Minter på sin tid gjorde all kod, grafik och ofta även ljudeffekter själv. Det sägs att han tillbringade ett par veckor på zoo bara för att studera in kamelers rörelsemönster.

Till och med på såpass stora företag som Mattel (tillverkaren av Intellivision) hände det att en person strax före sin semester tilldelades att utveckla ett spel. Under tiden var det någon annan som rent spontant började göra spelet, och sedemera fick ta över projektet. Den förste utvecklaren fick helt enkelt en annan uppgift efter semestern!

Man skulle kunna tro att spelutbudet till gamla datorer och TV-spel är definitivt, att nu kommer det inget mer. Men det är fullkomligt felaktigt! Än idag sitter det entusiaster runt om i världen och gör spel till gamla maskiner, ofta mycket mer avancerade än vad dåtidens programmerare hade kunskap att göra. Det finns även ett antal utgivande förlag som säljer nyutvecklade spel på cartridge, diskett, kassett osv: t.ex. Psytronik Software och Cronosoft.

På Retrogathering försöker vi slå ett slag både för att spela dessa klassiska spel men också för att titta på hur de gjordes. Om du var med eller känner någon som var med och gjorde spel förr i tiden, tag gärna kontakt med oss! Även du som idag nyutvecklar spel till gamla maskiner (ju äldre desto bättre) är välkommen att skriva några rader om vem du är och vad du gjort. Kanske du får chans att visa upp dina verk på Retrogathering?