Game Boy firas på RG2019

Nintendos portabla spelkonsol Game Boy var en spartansk enhet. Men batterisnål och trollbindande spel som Tetris, Tennis, Golf och Super Mario Land så tog den världen med storm. Den lanserades i Japan 1989 och firar alltså 30 år! Något som vi uppmärksammar på Retrogathering 2019 i höst.

I Sverige kom den året därpå. Generalagenten Bergsala var i vanlig ordning finurlig och annonserade Game Boy i bl.a. affärspress som Dagens Industri för att sälja Game Boy till en målgrupp som ofta var på resande fot. En annat tilltag var nedanstående reklamfilm.

Datum för Mikrodatormässan och Retrogathering 2019

Märk kalendern!
MIKRODATORMÄSSAN 2019 – 23 februari 2019
RETROGATHERING 2019 – 28 september 2019
Mikrodatormässan
Redan nu vill vi berätta att i början av kommande år lanseras en ny mässa, nämligen Mikrodatormässan som äger rum lördag 23 februari 2019 i Växhuset, Västerås. Namnbytet syftar till att särskilja denna mässa från det Retrogathering som vi arrangerar på hösten.
Mikrodatormässan kommer som namnet beskriver att handla om mikrodatorer från förr, preliminärt tidigt 1960-tal till sent 1990-tal. Det är en vidareutveckling av den Vintage Computer Edition vi genomfört tidigare. Den här gången får datorerna fullt fokus både bland utställare och i spel/demoavdelning, möjligen med tillägg för enstaka spelkonsoler av generationen pre-crash (lanserade före 1982 års utgång).
 
Som betalande medlem i Retrogathering Intresseförening har man fritt inträde på Mikrodatormässan från kl. 9:30.
 
För att medverka som utställare på Mikrodatormässan gäller följande villkor:
  • Utställare som visar upp datorsamling eller demonstrerar något användningsområde av mikrodatorer kan ansöka om gratisplats i form av 1-3 st bord eller motsvarande golvyta. Inget medlemskap i föreningen krävs. Arrangörsgruppen går igenom ansökningar löpande och tilldelar platser så långt de räcker.
  • Medlemmar som vill ha bord till försäljning av datorer, tillbehör, datorspel, litteratur osv kan ansöka om 1-3 st bord till en kostnad av 200 kr/bord. Arrangörsgruppen går igenom ansökningar löpande och tilldelar platser så långt de räcker.
  • Övriga privatpersoner som vill ha bord till försäljning av datorer, tillbehör, datorspel, litteratur osv kan ansöka om 1-3 st bord till en kostnad av 200 kr/bord. Arrangörsgruppen samlar ihop ansökningar och tilldelar platser fr.o.m. 30 december 2018, så långt de räcker.
 
Retrogathering 2019
Naturligtvis kommer vi även att arrangera Retrogathering kommande höst, närmare bestämt lördag 28 september. Spara datumet, så kommer vi senare att skicka mer information om den mässan, villkor för bordsbokning m.m.

Tack för årets mässa

Tack till alla besökare, sponsorer, utställare, hedersgäster, media, funktionärer och övriga! Vi hade väldigt kul, vi hoppas ni också hade det. Med strax under 1000 besökare är det bara en mässa i Retrogatherings historia sedan starten 2006 som har haft fler besökare. Vi har också hört många glada tillrop på sociala medier att årets mässa var den bästa hittills vilket värmer.

Pong-SM

Pong-SM vinst

Vi gratulerar Nicklas ”Barkis” Barklund som tog hem segern i Pong-SM genom en rafflande final där han vann med endast ett poängs marginal mot den unge uppstickaren ”Barkisboi” som tagit sitt namn efter mästaren. Barkis är därmed fyrfaldig svensk mästare. För kompletta turneringsresultat och mer referat, gå till sidan om Pong-SM 2018.

Välgörenhetsauktionen

Retroplay-mannen2

Välgörenhetsauktionen till förmån för Barncancerfonden med originalmålningen till årets poster av Sofia Rooth slutade på 2850 kr efter över 100 bud! Vinnare med högsta bud blev Jens Persson med sitt Retroplay (som även är flitig utställare på Retrogathering). Stort tack!

Fotografier

Dasse

På fotot syns Dasse med den unika Nintendo PlayStation-prototypen och dess ägare Terry Diebold. Vi kommer att dela med oss av mer fotografier på fotosidan. Fler bilder finner du på Retrogatherings Instagram-sida. Foton samt även länkar till videos hittar du på Retrogatherings Facebook-sida och Twitter-konto.

 

 

Årets poster auktioneras ut till förmån för Barncancerfonden

Poster-original

Originalmålningen för årets poster till Retrogathering 2018 auktioneras ut till förmån för Barncancerfonden. Den är målad i akryl av konstnären Sofia Rooth.

På målningen syns bland annat den Nintendo Playstation som kommer visas upp på Retrogathering 2018 – ett unikt föremål som finns i endast ett, fungerande exemplar. Målningen kommer också signeras på baksidan av de gästtalare som deltagit på mässan.

Auktionen kommer projiceras direkt på storskärm under Retrogathering fram tills auktionslut den 29 september, 17:45.

Årets hedersgäster

Årets hedersgäster på Retrogathering 2018 är inga mindre än Rob Fulop och Gunnar Lindberg Årneby!

Den amerikanske programmeraren Rob Fulop inledde sin bana på Atari 2600 under tidigt 80-tal. Han är mest känd för Demon Attack och arkadportningen av Missile Command som är två av de mest omtyckta spelen till Ataris klassiska tv-spel. På 90-talet var Fulop med och grundade PF Magic som bl.a. utvecklade kultklassikern Night Trap som nyligen fick en nyutgåva till PlayStation 4.

Gunnar Lindberg Årneby började sin bana inom spel som ansvarig för Nintendo på Stor & Litens flaggskeppsbutik i Stockholm. När Atlantic Förlag startade Nintendo-Magasinet rekryterades Gunnar som redaktör för tidningen. Under Gunnars ledning blev Nintendo-Magasinet en dundersuccé med som mest 50 000 prenumeranter och ytterligare 15 000 exemplar i lösnummerförsäljning.

För att läsa mer om årets hedersgäster klicka här.