Föreläsare

Det är med stor ära som vi presenterar årets hedersgäster på Retrogathering 2014. De kommer att berätta om sina karriärer, sina projekt, minnen och anekdoter.

Bo JangeborgBo Jangeborg (13:00)
I mitten av 80-talet producerade Bo Jangeborg två spel och två ritprogram till Sinclair ZX Spectrum. Dessa publicerades i England och det ena spelet, Fairlight lyckades ta sig till förstaplatsen på försäljningslistan. Jangeborg arbetade i huvudsak själv men hade understöd av två grafiker och en inhyrd firma för musik. I slutet av 80-talet var han med och tog fram ett ritprogram som levererades tillsammans med Sam Coupé. Idag arbetar han i sitt eget företag, Softwave.

Lars HårdLars Hård (14:00)
Greve Graphics var ett av Sveriges första renodlade spelföretag som var mer än ett enmansprojekt. Studion grundades av Lars Hård tillsammans med sin bror Nils samt Bengt Caroli. Med C64-spel som Soldier One och Blood ’n Guts blev de under 80-talet omåttligt populära, framgångsrika och globalt erkända. Spelen skapade också rubriker i svenska kvällstidningar som gav upphov till moralpanik i svallvågorna efter videovåldsdebatten.
Foto: Jimmy Wilhelmsson, Spelpappan

Lars Hård ställde p.g.a. komplikationer in sitt medverkande, därav finns ingen inspelning av hans föredrag.

Stefan LampinenStefan Lampinen (15:00)
Som en av Sveriges namnkunnigaste profiler i spelvärlden har Stefan Lampinen under sina år hunnit med att arbeta på butikskedjan Tradition, introducera SEGA Mega Drive som rubbade Nintendos dominans i Sverige samt starta upp Electronic Arts kontor i Norden. 2008 mottog han svenska spelbranschens hederspris. Efter en internationell karriär är Lampinen tillbaka i Sverige och aktuell som VD för Warner Bros i Norden.