Spelavdelning

Vad vore en mässa om gamla TV-spel och hemdatorer utan möjlighet att testa att spela på dessa?

På Retrogathering 2010 kommer vi att ställa upp fler spelmaskiner än någonsin tidigare. Vi upplåter drygt 40 kvm till allehanda konsoler, från de allra första cartridgebaserade maskinerna i mitten av 1970-talet till vad som erbjöds i mitten av 1990-talet.

Så vilka maskiner kommer du att kunna prova på och/eller återuppleva på Retrogathering 2010 då?  Det kommer att avslöjas precis här på den här sidan så häng med!

Atari VCSAtari VCS/2600
1977 lanserades maskinen som kan sägas startade hela tv-spelsrevolutionen! Atari VCS (Video Computer System) var, till skillnad från vad många tror, inte den första konsolen med utbytbara spel på programmerbara ROM cartridgar, däremot var det den första av den typen av maskiner som blev riktigt framgångsrik. Under konsolens livstid såldes mer än 30 miljoner maskiner och för de flesta av oss som växte upp under sent 70-tal och tidigt 80-tal var Atari VCS den första kontakten med ”riktiga” tv-spel.

Atari 130XE
Atari släppte sina första hemdatorer redan 1979 och de var då vida överlägsna alla på marknaden förekommande konkurrenter. Delvis designade av den legendariska Jay Miner var Ataris 400 och 800 modeller bestyckade med avancerade specialchip för t.ex grafik och ljud vilket ledde till att massor av exceptionella spel gavs ut för maskinerna. Atari gjorde under åren mindre uppdateringar av datorerna och fortsatte att släppa nya modeller ända fram till 1992 när Atari formellt släppte all support för sina 8-bit datorer. En av de sista 8-bit datorerna som Atari släppte var 130XE modellen med 128KB RAM och det är denna du kommer att kunna testa under Retrogathering 2010.

Atari Jaguar
Ataris Jaguar lanserades 1993 som Ataris sista försök att återta marknadsandelar på den lukrativa men väldigt konkurrensutsatta tv-spelsmarknaden. Av flera anledningar blev Jaguaren ingen succe, först och främst var den ytterst svårprogrammerad, för det andra hade Sega och Nintendo praktiskt taget delat upp marknaden mellan sig och de flesta spelutvecklare föredrog att släppa spel till de mer väletablerade Mega Drive och SNES, maskiner de redan kunde och som inte krävde lika mycket arbete. 1994 släppte Sega och Sony sina nästa generationsmaskiner i Japan och de flesta konsumenter valde att vänta på dessa istället för att investera i Jaguaren. 1996 lades tillverkningen av Jaguar ner och mindre än 300000 konsoler hade sålts totalt. Det finns en del riktiga guldkorn i Jaguarens spelbibliotek så ta chansen att se vad ni missade 1993!

Commodore 64
Commodore 64 är den bäst säljande hemdatormodellen genom tiderna med mer än 30 miljoner sålda exemplar och därmed en plats i Guiness rekordbok! Massor av spelutvecklare tog sina första steg genom att utveckla för Commodore 64 och mängder av kommande klassiker släpptes till maskinen. Nämnas kan t.ex Summer Games och Winter Games från Epyx, Giana Sisters från Rainbow Arts, och Last Ninja från System 3. På Retrogathering 2010 kommer du att få chansen att själv testa C64 och med all säkerhet kan du också köpa med dig en dator från någon av alla säljarna på RG!


Commodore Amiga 500
1985 släpptes Amiga 1000 och två år senare den mer konsumentintriktade Amiga 500. Amiga 500 blev snabbt populär och sålde under flera år väldigt bra. Många minns säkert Amiga 500 för klassiska spel som Eye of the Beholder, Shadow of The Beast och Pinball Dreams. Amigan var en storsäljare under slutet på 80-talet och början på 90-talet och nu har du chansen att återuppleva gamla minnen på Retrogathering 2010!

Commodore VIC-20
VIC-20 lanserades av Commodore 1980 men då endast i Japan och under namnet VIC-1001, 1981 släpptes maskinen även i USA och Europa. VIC-20 blev snabbt väldigt populär tack vare sitt, i jämförelse med konkurrenterna, låga pris. VIC-20 var den första datorn som såldes i över en miljon exemplar! Under Retrogathering 2010 kommer du att kunna prova något av alla de klassiska spel som släpptes för VIC-20 och imponeras över hur mycket man lyckades klämma ur en maskin med bara 5KB RAM.

Fairchild Channel F / Luxor VEC
Fairchilds Channel F var den första konsolen med utbytbara spel på separata programmerbara cartridgar och bara det hade räckt för att den skulle inta en värdig plats i spelhistorien men utöver det släpptes det också en hel del riktigt roliga spel för konsolen! Att spela spel på Channel F är det kanske tydligaste exemplet på att snygg grafik inte är nödvändigt för att spel ska vara kul att spela.

Luxor ABC 80
I slutet på 70-talet såg DIAB, Scandia Metric och Luxor att det fanns ett behov av en helsvensk dator på marknaden och utvecklingen av ABC 80 tog fart. 1978 lanserades den första modellen och det blev snabbt en succé, många av de som växte upp på 70- och 80-talen kom i kontakt med ABC 80 under sin skoltid. ABC 80 följdes ett par år senare av ABC 800 som även den blev en populär kontorsdator. Trots att ABC 80 försökte framstå som en mer ”seriös” dator så utvecklades det massor av spel till datorn och någon av dessa klassiker kommer du att ha möjlighet att testa på Retrogathering 2010

Mattel Intellivision
1978 hade Mattel fått upp ögonen för den växande tv-spelsmarknaden och kände att de, som en av de största leksakstillverkarna i världen, behövde få in en fot även på den marknaden. 1980 lanserades Intellivision och blev snabbt en av Atari VCS största konkurrenter om marknadsandelar. Mattel anlitade den i USA välkända sportjournalisten George Plimpton för att i en serie reklamfilmer och annonser visa Intellivision och Atari VCS sida vid sida och på sätt visa för alla hur överlägsen Intellivision var. Väldigt många bra spel släpptes till Intellivision, nämnas kan t.ex Imagics Microsurgeon och Mattels  Burger Time.

Nintendo NES
1985 var tv-spelsmarknaden i USA i det närmaste död, ingen ville längre ta en risk genom att sälja tv-spel som ansågs ha varit en övergående fluga. Nintendo ändrade på detta genom att praktiskt taget återuppliva en marknad som ingen annan ville ge sig in på igen. NES blev oerhört populär och hade i USA praktiskt taget marknaden för sig själv och även i Sverige var NES en väldigt populär konsol och många minns fortfarande spel som Super Mario Bros. och Ice Climber.

Nintendo SNES
Super Nintendo Entertainment System var Nintendos 16-bit uppföljare till den då något åldersstigna NES. Med SNES hade inte Nintendo längre samma marknadsdominans som tidigare då de fick hård konkurrens från Sega och deras Mega Drive. Till SNES kan nämnas spel som Donkey Kong Country som vid lansering 1994 visade den dåtida publiken vad man verkligen kunde klämma ur en 16-bit konsol och att man kanske inte behövde skynda sig att uppgradera till Playstation eller Saturn.

Philips CD-i
I mitten på 90-talet bestämde sig Philips för att det var dags att ta nya tag och introducera en spelkonsol igen, men för Philips räckte det inte med att ”bara” tillverka en spelkonsol, det måste vara en MULTIMEDIAMASKIN! CD-i blev aldrig någon succé men det släpptes trots det en ganska respektabel mängd spel till maskinen och nämnas bör t.ex Hotel Mario samt Zelda- och Linkspelen. Detta var första gången Nintendo lät ett annat företag använda sig av deras figurer i spel för annat än Nintendos egna konsoler, detta var en del av avtalet som skrevs under av Nintendo och Philips när de gemensamt påbörjade utvecklingen av det som var tänkt att bli en CD tillsats för SNES. De flesta har antagligen aldrig provat en CD-i men nu har ni chansen under Retrogathering 2010!

Philips G7000
Magnavox, som då köpts av holländska Philips, släppte 1978 sin Odyssey 2. Denna fick i Europa namnet Videopac G7000 och såldes under Philips eget namn. G7000 var ganska populär i Europa och inte minst i Sverige var det många som köpte en G7000 istället för t.ex en Atari VCS. En stor anledning till detta kan antas vara att G7000 har ett membrantangentbord, något som gjorde att den mer liknade en dator än ett tv-spel och välmenande föräldrar föredrog att köpa en maskin som barnen inte bara kunde spela på utan också använda som ett instrument för inlärning. Många riktigt kul spel släpptes för G7000 bland annat kan man nämna Stone Sling och Munchkin.

SNK Neo-Geo AES
Neo Geo AES är den enda konsolen som till 100% kan sägas ge dig samma upplevelse framför tvn som i en arkadhall, detta beror naturligtvis på att AES är i grunden samma maskin som arkadmaskinen med namnet Neo Geo MVS. Det är alltså exakt samma spel i hemmaenheten som i arkadmaskinen även om formfaktorn är annorlunda. Neo Geo AES har gjort sig känt som ett väldigt dyrt system att samla på där spelen ofta kostar tusentals kronor!


Sega 32X

32X lanserades 1994 och tanken bakom var att de som inte hade råd att uppgradera till Saturn skulle kunna köpa 32X istället och koppla in i sin Mega Drive och på så sätt få en ”fattigmans Saturn”. 32X var naturligtvis inte alls lika kraftfull som Saturn och pga det initialt höga priset blev det aldrig någon succé, dock släpptes det en hel del riktigt bra spel för 32X, nämnas bör bland annat Star Wars Arcade och Virtua Racer Deluxe. Eftersom få enheter såldes har de flesta aldrig testat att spela 32X spel men nu har du chansen på Retrogathering 2010!

Sega MegaCD
I början på 90-talet bestämde sig Sega för att de skulle släppa en CD tillsats för Mega Drive för att konkurrera med NECs PC Engine CD. De allra flesta har hört att Mega CD skulle ha varit ett kostsamt fiasko men med tanke på att över 6 miljoner enheter såldes världen över är det svårt att beteckna Mega CD som ett fiasko. Det finns en stor mängd så kallade FMV (Full Motion Video) spel för Mega CD och många av dessa är inte mycket att hänga i julgranen, det släpptes dock också en hel del spel som sedermera blivit riktiga klassiker. Nämnas kan t.ex Final Fight CD, Sonic CD, Lunarspelen och inte minst Hideo Kojimas Snatcher.


Sega Mega Drive

Trots att Segas Master System uppnått en ganska stor popularitet i Europa och Sydamerika hade den misslyckats med att ta särskilt stora marknadsandelar i USA och Japan, allt detta skulle snart förändras i och med att Mega Drive släpptes 1988. Konsolen blev snabbt väldigt populär och med hjälp av klassiska spel som Golden Axe, Sonic The Hedgehog och Castle of Illusion lyckades Sega bryta Nintendos långvariga dominans på tv-spelsmarknaden. 1990 lanserades Mega Drive i Sverige och resten av Europa och det är alltså 20 år sedan konsolen först dök upp i svenska hem, detta uppmärksammas lite extra under Retrogathering 2010 med en utställning av klassiska Mega Drive relaterade klenoder.

Sega Dreamcast
I slutet på 90-talet var Sega illa ute, Saturn hade blivit om inte ett fiasko så åtminstone ingen succé. De var pressade och behövde en nystart med en ny konsol som kunde vinna tillbaka alla de som lämnat dem efter pga allt kaos som präglade Mega Drivens sista år. 1998 lanserades Dreamcast, Sega hade gjort allt för att inte upprepa misstagen med Saturn och verkligen släppa den bästa konsol de kunde. Man kan inte säga annat än att de lyckades, Dreamcast är en underbar maskin med en väldigt hög lägstanivå på spelen. Har du aldrig provspelat en Dreamcast måste du helt enkelt ta dig RG och ta chansen!

Sony Playstation
Sonys Playstation var från början tänkt att vara en CD tillsats för Nintendos Super Nintendo. när Nintendo bestämde sig för att gå bakom ryggen på Sony och göra upp med Philips istället bestämde Sony sig för att gå vidare själva och hämnas på Nintendo genom att släppa en egen konsol. Man kan inte kalla det annat än en succé med mer än 100 miljoner sålda maskiner!

Vectrex
Vectrex lanserades 1982 av GCE. Vectrex har har en inbyggd vektorskärm som gör det till en unik upplevelse att spela på maskinen. Flera riktigt bra spel släpptes under Vectrex korta livstid t.ex Minestorm (som är inbyggt i maskinen) och Scramble är riktiga klassiker. Vectrex har också visat sig mycket populär bland de som utvecklar så kallad ”homebrew” spel, alltså spel som tillverkats långt efter att konsolen slutat säljas. Det släpps fortfarande flera nya spel varje år av hobbyprogrammerare!

ZX Spectrum
1982 kom uppföljaren till den omåttligt populära ZX81 från Sinclair. ZX Spectrum hade, till skillnad från sina föregångare, färggrafik och 16 eller 48 KB RAM minne. Till stor del på grund av sitt, jämfört med konkurrenterna, låga pris blev Spectrum väldigt populär i framför allt Storbritannien men även i resten av Europa och konkurrerade direkt med t.ex Commodore 64.